Rusia este „ameninţarea cea mai directă” la adresa ordinii mondiale, avertizează Ursula von der Leyen

de: Cătălina Burghelea
12 05. 2022

Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii mondiale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi (12 mai), la Tokyo. Oficialul UE se află în Japonia, ocazie cu care a pus la zid Moscova. În discuție a fost inclusă și China.

Ursula von der Leyen pune la zid Rusia

Potrivit șefei Comisiei Europene, Rusia „este astăzi ameninţarea cea mai directă la adresa ordinii mondiale, cu războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul său îngrijorător cu China”. Afirmația Ursulei von der Leyen a fost făcută după întrevederea cu premierul nipon Fumio Kishida, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Cea mai directă amenințare” la adresa ordinii mondiale

Înalți oficiali ai blocului comunitar se află la Tokyo, pentru un summit anual UE-Japonia, unde o mare parte din comunitatea internațională se adună pentru a face presiuni asupra Moscovei în privința războiului din Ucraina, îngrijorarea crescând și cu privire la rolul Chinei.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia nu vizează doar Europa, ci zdruncină fundamentele ordinii internaţionale, inclusiv ale Asiei. Acest lucru nu trebuie tolerat”, a avertizat Kishida, al cărui guvern s-a asociat sancţiunilor occidentale împotriva Kremlinului.

Declarații despre China la summitul din Tokyo

Poziția din ce în ce mai puternică a Chinei în Asia a fost, de asemenea, pe ordinea de zi a întâlnirii, UE urmărind să-și asume un rol mai important în confruntarea cu Beijingul.

„Cooperarea noastră în Ucraina este critică în Europa, dar este importantă și în Indo-Pacific și dorim, de asemenea, să ne aprofundăm consultările pentru o China mai asertivă”, a spus Michel. „Credem că trebuie să ia atitudine, pentru a apăra sistemul multilateral de care a beneficiat în dezvoltarea țării sale”, a continuat oficialul european.

Premieră pentru Europa: parteneriat digital UE-Japonia

Von der Leyen a mai declarat că UE şi Japonia îşi vor întări cooperarea prin lansarea unui parteneriat digital, fiind o premieră pentru Europa. Colaborarea se va concentra pe competitivitatea şi securitatea din acest domeniu. Cele două părţi vor face eforturi pentru „a-şi diversifica şi întări” lanţurile de aprovizionare, a dat asigurări președinta Comisiei Europene.

„Este important, pentru că există materiale şi tehnologii care au devenit esenţiale pentru economia noastră şi viaţa noastră de zi cu zi, precum semi-conductorii, de pildă. Noi trebuie să putem conta pe lanţuri de aprovizionare demne de încredere”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Relațiile Japoniei cu Moscova s-au deteriorat serios, după ce armata rusă a invadat Ucraina în 24 februarie. Tokyo a impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin și a altor lideri politici. Ministerul rus de Externe a anunțat, la începutul lunii mai, măsuri împotriva a 63 de oficiali, jurnaliști și profesori japonezi pentru implicarea într-o „retorică inacceptabilă” împotriva Kremlinului.